En litt annerledes teateropplevelse
søndag 11. september 2011 08:25

 

 

Abrahams barn, Svein Tindberg

Ettersom mor og far ble hindret i å benytte seg av sine billetter til forestillingen "Abrahams barn" på Det Norske Teater i går, fikk jeg deres billetter til en forestilling jeg ikke ante hva handlet om. Jeg hadde kun tiden av veien, og rakk derfor ikke å sette meg noe særlig inn i hva det hele skulle handle om heller, men et 5 minutters googlesøk opplyste meg om at forestillingen var av og med Svein Tindberg, og var en historie med utgangspunkt i Abraham.

 

Dette var det jeg rakk å lese før jeg måtte skynde meg avgårde: "Alle tre religionane; jødedomen, kristendomen, og islam, gjer krav på Abraham som stamfaren sin, men er det ikkje eigentleg den samme historien fortald på tre ulike måtar?"

- Jeg tenkte at dette kunne bli som en helt ordinær forelesning i historie; litt tørt, men interessant. Og ettersom jeg er ganske så fakta og nyhetssugen, og har en viss interesse for historie og religion, begynte jeg å glede meg, men så for meg at det av og til kunne dukke opp noen dryge minutter i stykket.

I salen var det smekkfullt av mennesker i fra 15 år og oppover. Dog var snittet litt høyere enn 40, men jeg hadde sett for meg en enda høyere snittalder.

 

Det tok jammen ikke lang tid før stykket fenget meg, og etter endt forestilling tenkte jeg: Så suverent gjort! Dette var så enormt opplysende og så dagsaktuelt. Stykket skapte så mange tanker at jeg ikke har klart å plassere dem enda. Superlativene sitter løst, men noen konkret omtale klarer jeg ikke å lage.

 

 Hvis du overhodet ikke finner et snev av interesse for historie, kultur, samfunn, fremtid, religion og samtid. Ja, da er kanskje ikke stykket for deg, men hvis du gjør: Løp og kjøp! Dette stykket er midt i blinken. Passer vel stort sett alle. Ikke minst burde skoleelever og  egentlig hele klasser fra 10.klasse og oppover løpe til bilettlukene.

 

 

En forestilling som legger så mye enkel, men dyp fakta på bordet på en humoristisk, men seriøs måte at man blir oppslukt. Kan slå fast at Svein Tindberg er en god tenker og enda mer nysgjerrig enn meg selv. Bør vel trekke frem intelligent også...

http://www.detnorsketeatret.no/Default.aspx?TabId=65&PlayId=406